For at kunne præstere i svære situationer kræver det, at du har en stærk psyke, at du tror på dig selv og ikke giver op. Dette indlæg vil komme med råd til, hvordan du kan styrke din psyke og din viljestyrke til at opnå de resultater du ønsker.

 

Visualisering

Mange succesfulde mennesker, hvad end det er sportsstjerner, skuespillere eller topledere, benytter sig af visualisering for at præstere bedre. Ved at fokusere dit sind mod et specifikt mål, skaber du en bedre koncentration, hvilket kan give dig bedre resultater.

 

Inden du skal til at præstere, kan det være en god idé at forestille dig det scenarie, du skal til at gennemgå. Du skal sætte dig op mod succes og skabe selvsikkerhed. Du skal gennemtænke situationen og forberede dig på at yde dit maksimale. Der findes mange måder at gøre dette på. Det kan blandt andet ske ved, at du sætter dig ned og skaber en ”indre film” eller forestilling over kommende forløb. Hvis du skal lave en præsentation på arbejdet, kan du forestille dig, hvordan du med selvsikkerhed og stolthed præsenterer dine fokuspunkter, og hvordan du svarer på de spørgsmål, der kunne forekomme. Hvis det er til et maratonløb, kan du forestille dig samt lægge taktik for, hvordan du kilometer for kilometer holder dit tempo og gennemfører løbet på en bestemt tid.

Tænk positivt

Du kender sikkert følelsen, du har ondt i maven eller hjertebanken af nervøsitet. Måske du skal til et vigtigt møde, en jobsamtale, eller deltage i en vigtig sportsbegivenhed. Du begynder at tvivle på dig selv, og du lader negative tanker tage over. Du skal huske på, at du ikke bør lade negative tanker flyde ind over dit sind, før du skal præstere. Igen handler det om selvsikkerhed og om at vide, at du gør dit bedste. Negative tanker kan påvirke din krop kraftigt, da din krop og hjerne hænger sammen. Forsøg at være positiv, tænk på alle dine succeshistorier, og hvordan disse har gjort dig stærkere. Fokuser på dine styrker frem for svagheder.

 

Meditation og faste ritualer

Meditation er noget, der finder sted hos mange sportsstjerner. Det behøver ikke at fylde meget i din hverdag, og du kan nøjes med at afsætte 5-10 minutter dagligt. Meditation forandrer vores hjerne, og den måde vi tænker på. Studier viser, at du igennem meditation kan opnå en tilstand, hvor hjernen finder ro, man bliver optimistisk og nærværende. Meditation giver dig mere glæde, mindre stress og øget koncentrationsevne, hvilket gavner dig på mange måder i hverdagen.

Du kan læse mere om meditation her.

Faste ritualer før en større begivenhed kan også bidrage til at gøre krop og sind parat. For eksempel bestemte opvarmningsøvelser, bestemte musiknumre eller noget helt tredje før du skal præstere. Det er ligegyldigt, hvad det er, bare det virker for dig.

Invester i coaching

Coaching kan også bidrage til en stærkere mentalitet. En coach er en uafhængig person, der igennem dialog kan hjælpe dig med at udvide dit potentiale og finde frem til dine indre styrker og kompetencer. Dette kan blandt andet bidrage til en øget selvsikkerhed, hvilket vil præge din mentale styrke positivt.

 

Viljen skal trænes

Evnen til din viljestyrke sidder i den forreste del af hjernen- pandelappen. Du kan, som ved en muskel, træne den, så du bliver mere modstandsdygtig. Din viljestyrke trænes ved, at du bliver ved med at fastholde din rutine mod det mål, du ønsker at opnå. Jo længere tid du er standhaftig jo stærkere bliver den. Hvis du derimod ikke bruger viljestyrken, vil den ligesom en muskel, skrumpe og blive svagere.

 

Viljestyrken er størst om morgen.

Du kender det sikkert selv. Du har besluttet dig for at træne i dag, og motivationen er høj fra morgenstunden. Efter en lang dag på job, er du blevet træt, dit fysiske og mentale overskud er ved at være opbrugt, så du beslutter dig for at tage hjem og slappe af på sofaen i stedet. Årsagen er, at du i løbet af dagen, tager mange overvejelser og beslutninger, og du bruger din hjerne meget. Derfor vil du opdage, at det mentale overskud bliver lavt. Hvis du derimod træner om morgen, kan denne situation undgås, da det er noget af det første, som du skal forholde dig til, og du har dermed mere mentalt og fysisk overskud.

Bryd dine vaner

Din adfærd skyldes i mange tilfælde de vaner, du gennem mange år har fået. Manglende motivation og viljestyrke præges i stor grad af dit daglige mønster og vaner. Det handler derfor om at bryde med disse vaner. Hvis du f.eks. til dagligt går meget sent i seng, skal du forsøge at bryde denne vane ved at gå tidligere i seng. I starten vil kroppen kæmpe imod, og du vil ikke kunne sove, men efter en tilvænningsproces vil det på et tidspunkt lykkes. Skift de ”dårlige” vaner ud med gode. Gør det eksempelvis til en vane at stå tidligere op, løb en tur før arbejde eller forbered din madpakke dagen før, så du ikke falder i, når kantinen serverer din livret.

 

Når først du har fået skabt nogle gode vaner, vil dette ikke længere kræve viljestyrke at opretholde dem. Du vil nu kunne fokusere din viljestyrke mod noget andet.

 

Spis dig til mere viljestyrke

Det er muligt at spise sig til mere viljestyrke i hverdagen. Ved at spise sundt, stabiliserer du dit blodsukker, hvilket betyder, at dit energiniveau også bliver mere stabilt. Studier viser, at det at opretholde en viljestyrke, bruger meget mentalenergi, derfor er det vigtigt at tilføre kroppen nærende mad, så den har noget at arbejde med. Manglende energi og overskud er en af de største årsager til, at du springer træningen over, eller at du køber fastfood i stedet for at bruge 20-30 minutter på en sund aftensmad. Hold dig generelt fra fødevarer med højt sukkerindhold eller stivelse, og spis fuldkornsprodukter. Det vil sikre dig mere overskud.

Hold små pauser og beløn dig selv

Hold små pauser i løbet af dagen for at give din krop et energiboost. Hvis du kan nå det, vil en powernap gøre underværker for din viljestyrke.

Desuden er det vigtigt, du husker at belønne dig selv. En sund livsstil handler om at have en balanceret tilgang til det hele. Hvis viljestyrken har været stærk hele ugen, må du gerne belønne dig selv med et stykke kage, eller hvad du nu lyster i weekenden. Hvis det hele bare er sort og hvidt, kan det i sidste ende føles ulideligt, og dine livstilsændringer bliver en kamp at fastholde. Så gør noget godt for dig selv, når du føler ,du har gjort det godt.

6 råd, der kan booste din motivation til træning.

De fleste kender det godt, tanken om at skulle ned og svede i træningscenteret efter en lang dag på arbejde er ulidelig. Du vil hellere hjem og slappe af foran fjernsynet. Motivation er en vigtigt faktor for din træning, og uden den holder den gode rutine ikke længe. Men hvordan kan du undgå denne følelse og opretholde en høj motivation?

Her er 6 gode råd, til hvordan du holder motivationen oppe.

 

1.    Prioriter din træning

I travle perioder eller i en stresset hverdag kan motivationen for at træne være lav. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at afsætte tid til træning, hvad end det er at starte dagen tidligere eller afslutte den senere. Du skal lave aftaler med dig selv på forhånd og prioritere dem højere. Inkluder evt. familie i dine træningsrutiner, således at du også kan få støtte hjemmefra. Især hvis du er nybegynder, og ikke er kommet ind i den gode rutine endnu, er det vigtigt, at du afsætter nok tid til træning, således at familiens gøremål eller den stramme tidsplan ikke slår dig ud af kurs.

 

2.    Gør det nemt med forberedelse

Sørg for at pakke din træningstaske til næste dag allerede når du kommer hjem fra træning. Så undgår du at skulle gøre det i de travle morgentimer, eller når du kommer hjem fra en lang dag på job. Jo større en opgave du gør træning til, jo større chance er der for at falde fra i sidste øjeblik.

 

3.    Skab struktur og planlæg din træning

Det kan være en god idé at skemaplanlægge din træning, så du træner på bestemte dage. Du kan også sammensætte et træningsprogram således, at din træning er planlagt, og du ikke ender med at stå nede i fitness centeret, og skal finde på øvelser. Især hvis du er nybegynder, er det en god idé at følge et program. Ved på forhånd at have besluttet hvad du præcis skal træne den enkelte dag, fjerner du endnu et element, der kan bidrage til manglende motivation. Det kan desuden være en god idé at tracke din træning via en logbog. På den måde kan du skabe et bedre overblik over din fremgang, hvilket i sig selv er motiverende.

 

4.    Få en træningsmakker

Ved at få sig en træningsmakker skabes der en forpligtelse til at træne. Selv på dage hvor din motivation er meget lav, har du et ansvar for ikke at brænde din makker af. En træningsmakker kan også bidrage til en bedre træning. Han eller hun kan presse dig mere, og det kan være en motivation i sig selv at følge med i hinandens udvikling. Med en makker er der også en sandsynlighed for, at du får lavet de øvelser, der ikke ligger til favoritterne, og det er muligt at hjælpe og lære nye ting af hinanden.

 

5.    Sæt mål

Sæt dig nogle mål, så du har noget at træne imod. Hvad end målet er at tabe dig 5 kilo inden 2 måneder, bænkpresse 100 kilo inden året er omme eller løbe 10 kilometer på en bestemt tid, vil det øge motivationen, og få dig til at knokle hårdere. Du skal huske, at målene skal være tidsbestemte og realistiske, det kan være en god idé at opsætte delmål.

 

6.    Lær mere om træning

Du bør investere mere tid i træning, hvis du ønsker at øge lysten og motivationen. Du kan for eksempel hente inspiration om nye træningsformer eller fordybe dig i dine nuværende. På internettet har du adgang til et hav af videnskabelige artikler, videoer, podcasts, andres erfaringer osv. Youtube er blevet et fremragende medie, hvis man ønsker at lære mere om træning og teknikker. Jo mere tid du investerer i din træning, jo større en del af din identitet bliver den også. På den måde øger du din motivation på en naturlig måde.

Følger du disse råd, bør du opleve en større viljestyrke, højere motivation og stærkere psyke.